Verslag finale wintercriterium 2014-2015

Koen Verdegem wint het eindklassement van de Grote Prijs AAD in manege ‘t Overdijk

Voor het totaalklassement van de 1.30 Grote Prijs AAD, door Luc Van Assche gedoteerd met 4500 euro voor de top drie, lag de strijd voor de eindoverwinning helemaal open. Doordat de voorlopige leider in het klassement, Hardi van Joris Vergauwen, met een blessure kampt, kon deze niet aan de start komen. Nummers twee en drie hadden een gelijk aantal punten, en nummers vier en vijf volgden op amper 1 puntje. In de finale waar dubbele punten te verdienen waren, betekende dit dat amper 1 plaats verschil in het dagklassement, de eindoverwinning in het totaalklassement kon betekenen.
12 combinaties gingen door naar de barrage, waaronder alle koplopers in het voorlopige klassement. Lokale ruiter Steven van Meersche had twee ijzers in het vuur en was dan ook favoriet. Hij reed twee foutloze en snelle barrages, zonder echter het laatste aan risico te nemen, wat hem in het dagklassement op plaatsen 3 en 4 deed belanden. Wel voluit ging Audrey De Bock met Domino, wat haar de dagzege opleverde. Voor eindwinst in het totaalklassement konden echter enkel Benjamin Pieters met Fiennes van het Klavertje Vier en Koen Verdegem (op vrijdag nog winnaar van de krachtproef) met Harry Van Egenhoven nog roet in het eten gooien voor Steven van Meersche. Koen wist zijn tijd met bijna 2 seconden te verbeteren, wat hem virtueel leider maakte. Benjamin nam als laatste starter in de barrage het broodnodige risico, wat jammer genoeg verkeerd uitpakte. Koen Verdegem, al jaar en dag trouwe deelnemer in het 1.30, werd eindwinnaar, Steven van Meersche deelde met Great Ben en Halinka van het Broekdal mee in de prijzenpot op plaatsen 2 en 3.

In de proef 1.20, voor de gelegenheid verreden met aparte barrage, wisten alle favorieten te bevestigen. Voorlopig leider in de tussenstand Valentijn De Bock met Gipsy King, welke samen op vrijdagavond nog tweede eindigden in de masters, speelde allesbehalve op veilig en eindigde op de tweede plaats in het dagklassement, achter Danny Van Es met Cantchelaro du B&A. Hiermee werd hij met afstand winnaar in het totaalklassement, wat hem onder andere een zadel van LJ Leathers opleverde. Carolien Buyens met Belgique van de Lentamel en Eliane De Beule met Girlybet R waren zijn charmante gezelschap op het podium.

In het 1.10 was onbetwist de beste Elien Raemdonck met Fara Droeshout. Als voorlopige leider in het eindklassement en dus ook laatste starter in de proef, bewees zij perfect met de druk te kunnen omgaan, door in een supersnelle tijd de proef op haar naam te schrijven en logischerwijs ook het eindklassement te winnen. Enkele uren later werd dit duo ook nog eens provinciaal LRV-kampioen in de klasse Licht. Dirk de Vis werd in het eindklassement tweede met Halvara van Klapscheut, Carolien Buyens met Harlequine Tibri derde.

In de proef 1m schuwden alle koplopers in het eindklassement het laatste aan risico te nemen, waardoor een 7e plaats in het dagklassement toch voldoende bleek voor Elien Panneels om met No Freestyle het eindklassement op haar naam te schrijven. Tweede eindigde, net zoals in het 1.10, Dirk de Vis met Halvara Van Klapscheut. Dagwinnares werd jong talent Marthe Heudens met Walliby Groenservice.

Over een hoogte van 90cm bleek Yannick Peeters met Branco van ’t Hoogveld de snelste van de dag, wat hem ook meteen eindwinnaar maakte.

Ook in de proef 80cm op ideale tijd was dezelfde Yannick Peeters zowel dag- als eindwinnaar, ditmaal met Capiche van Kapelle.

De hoogste ponyproef, over 1m, werd gewonnen door Aurélie van Damme met Hattrick, wat haar naar de tweede plaats in het eindklassement deed opklimmen. Onbedreigd leider voor het eindklassement was echter Elise van den Branden met Joly’s Bryan.

In de ponyproef 85cm was de dagwinst voor Femke Verschelden met Obelix, eindwinnares werd Daphné Steenssens met Cooper.

In de ponyproef over 70cm werd de ideale tijd het dichtst benaderd door Nell Delgouffe met Napoleon HR, de regelmatigste over de hele winter was Jolien van den Broeck met Peso.



Foto's: Jean-Jacques Limbourg
Share :